Yangon

yangon-informatie
Tot 2005 was Yangon (Rangoon) de hoofdstad van Myanmar. Nu een aantrekkelijke stad om een paar dagen te verblijven. Veel kenmerken uit een Brits koloniaal verleden. Kerken, Victoriaanse gebouwen. De hoofdattractie van de stad is de gigantische Shwedagon Pagoda. Het heiligste complex voor de bevolking van Myanmar. Een bezoek aan de meer dan 2500 jaar oude Shwedagon Pagode, die zich in het centrum van de stad bevindt met zijn meer dan 100 meter hoge stupa en duizenden tempels is een indrukwekkende ervaring en een van de top hoogtepunten tijdens een bezoek aan Myanmar.

Van 1885 tot 2005 fungeert Yangon met zijn vijf miljoen inwoners als de poort naar Myanmar. De metropool heeft echter niet veel gemeen met andere Aziatische hoofdsteden: er zijn bijvoorbeeld nauwelijks wolkenkrabbers en er is geen motorverkeer. Het stadsbeeld wordt nog steeds gekenmerkt door talrijke gebouwen uit de Britse koloniale tijd, oude bomen, groene parken, kerken en gouden pagodes.

Yangon Cirular Line
De Yangon Circle Line is een leuke manier om Yangon in een notendop te ontdekken. Deze lijn ligt om Yangon heen en je rijdt dus in een rondje om de stad. Je ziet zo de mooie plekjes van Rangoon. Ga naar de Bogyoke Market voor de leukste spulletjes Ontdek de Sule Paya Pagode, een 2000 jaar oude gouden tempel In het Gems Museum vind je ‘s werelds grootste saffier-, robijn- en jadestukken. Bekijk de oude koloniale gebouwen uit vervlogen Engelse tijd en bezoek een van de grootste trekpleisers van Myanmar, de Shwedagon pagode. Deze pagode behoort tot de meest indrukwekkende pagode’s ter wereld. De enorme pagode van goud torent boven Yangon uit. Voor Birmezen is de tempel het heiligste bouwwerk ter wereld en waar Birmese Boedhisten in ieder geval één keer in hun leven moeten zijn geweest. Laat je in deze tempel onderdompelen in boeddhistische rituelen. Hoor het gezang van de monniken en zie hoe de bewoners offers brengen tijdens het bidden. Maak een ritje met de circular train en wandel rond bij het Kandawgyi Lake.

Maha Bandula Park
Het Maha Bandula park is een klein stadspark in het centrum van de stad. Het park wordt omringd door prachtige, historische gebouwen. Aan de oostkant van het park kan je ’s middags en ’s avonds terecht bij een lokale streetfood markt. Maar het leukste is om in de schaduw van een boom even lekker bij te komen van je drukke bestaan als toerist. De lokale bevolking komt ook graag in het park en dat maakt het een gezellige bedoening. Aan het einde van de dag, als de locals klaar zijn met werk, is het gezellig druk en het leukste moment om het park te bezoeken

Chaukhtatgyi complex
Bij binnenkomst in het complex zie een gigantische Boeddha van wel 66 meter lang, gewikkeld in een gouden gewaad. Dit is een van de grootste Boeddha beelden van Azie. De grootte voeten van de Boeddha tonen een indrukwekkende combinatie van goud, rood en de boeddhistische symbolen die op de zool staan.

Inya Lake
Net buiten het centrum van Yangon vind je Inya Lake. Hier toeven de inwoners van de stad in hun vrije tijd. Langs het meer staat een reuzenrad en op het water liggen restaurant waar je heerlijk kunt eten. Loopt langs de kade en geniet van de mensen.

Dala
Dala ligt aan de overkant van de rivier en is een heerlijk ontspannen stadje. Hier leven de mensen nog primitief. Ontdek op de fiets de omgeving rond Dala. Fiets langs tempels, kerken en moskeeën en mix van alles. Wandel over de markten in diverse wijkjes en ontmoet de nieuwsgierige bewoners.