Mandalay

Mandalay is de tweede stad in Myanmar en het religieuze centrum van het land. Er zijn vele Boeddhistische tempels, stoepa’s, pagodes kloosters te vinden waar duizenden monniken verblijven.Voor veel reizigers is Mandalay een plek waar niet meer dan twee dagen wordt gebleven. Enigzins begrijpbaar omdat dit een grote stad is. Anderzijds is er zoveel schoonheid te zien qua paleizen en indrukwekkende heiligdommen dat het zonde zou zijn om een aantal over te slaan vanwege tijd. Gelukkig kun je een dag uitrekken om alle hotspots van de stad en er net buiten te zien mits je dit goed inplanned. Als je een rondreis geboekt hebt komt dit automatisch goed en zul je waarschijnlijk per bus(je) deze plekken aandoen. Voor zelfstandige reizigers is het aan te raden om met een taxi of tuktuk de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken. Ook is per fiets een optie. Houd er echter rekening mee dat het verkeer erg druk kan zijn met overal razende scooters en brommers. Hieronder de spots die je absoluut niet mag missen als je Mandalay aandoet en die eenvoudig via bovengenoemde vervoersmiddelen te bezoeken zijn.

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de Mandalay Hill. De 220 meter hoge berg kun je via genoemde vervoersmiddelen bereiken. Bovenop staat een indrukwekkende pagoda waar vanuit je een fraai uitzicht over de stad en het achterliggende groene waterrijke landschap voorgeschoteld krijgt.

Tip1: Kom hier bij zonsondergang, dan kun je de prachtigste foto’s maken.

Tip2: Begin eerst met een bezoek aan de U Bein brug (zie hieronder) en daarna het oude Koninklijk paleis. Bezoek daarna de tempels en eindig met Mandalay Hill.

Op 11km buiten Mandalay ligt de 1200 meter teakhouten U Bein brug. Deze is gebouwd uit sloophout van oude paleizen die afgebroken zijn. Hier vind met name bij zonsopkomst en ondergang een prachtig schouwspel plaats. Honderden moniken wandelen van de ene naar de andere kant. Indrukwekkend om te zien en prachtige plaatjes om te schieten. Geheel terecht dat deze brug hoog in de UNESCO wereldlijst terug te vinden is.

In het centrum van de stad bevindt zich het Fort, een ommuurde stad van 1.8 bij 1.8 kilometer. Rond de vesting is een gracht waar veel vissen zwemmen. De entree van dit fort is onderdeel van een cultureel kaartje waar je de hele dag diverse tempels mee kunt bezoeken. De prijs is 10.000 kyatt. (8 euro) Binnen het fort waren de koninklijke paleizen en bijbehorende gebouwen gevestigd. Na de verwoesting van het fort in maart 1945 is het terrein herbouwd en zijn er vertrekken te vinden voor militairen en hun families.Mandalay Palace staat midden in het fort. Het paleis bestaat uit 41 houten gebouwen. Beklim de wachttoren en je krijgt een mooi uitzicht.Vlakbij het fort bevindt zich de Kuthodow Pagode. Hier is de complete Tripitaka gegraveerd in 729 marmeren stenen; waarna elke steen in een minipagode is geplaatst. Men noemt dit het grootste boek ter wereld.